Bu makaleyi yazan kişi, yani ben, an itibarıyla freelance çalıştığım bir müşterimi çok üzmüş bulunmaktayım. Sebep? Tabii ki zaman yönetimi.

Zaman yönetimi dışında bir suçum var mı? Evet var! O da projeyi ve kendi imkanlarımı doğru okumadan, bir zaman yönetimi planlamadan ya da hızlıca oluşturulmuş, gerçekten uzak bir planlamaya dayanarak deadline belirlemiş olmam. Sonuç olarak deadline-ı defalarca aştım ve sorumluluk sahibi ama buna rağmen ılımlı / iyi niyetli olan insanları hayal kırıklığına uğrattım ve belki de fark etmeden onların bu pozitif hallerini suistimal ettim.

Hayatım boyunca zamanı iyi kullanmak istedim elbette. Ama özellikle profesyonel olarak arayüz geliştirmeye başladığım zamandan bu güne kadar yaşadığım böyle üzücü deneyimler sonucunda artık görüyorum ki, zaman yönetimi, benim hakim olmak için hayalini kurduğum bir yarın olmaktan çıkmalı ve geçmişte bıraktığım bir anı olmalı; bugün ayağıma dolanan bu eksiklik, giderdiğimde benim belki de benim en güçlü silahım olmalı.

Zaman yönetimi konusunda bir şeyler öğrenmek zor mu? Gerçekten değil! Google’a Zaman Yönetimi yazıp aramak yeter de artar bile. Eğer yetecek kadar İngilizce biliyorsanız Time Management araması sizi daha iyi sonuçlara götürebilir.

Önce Bilkent’in sitesinde bulunan bir makale dikkatimi çekti ve onu okudum. Zaman yönetiminin önemini ve planlama yaparken dikkat edilmesi gerekenleri güzel bir dille anlatmış. Ardından arama sayfasındaki diğer sayfalara baktım. Bir SlideShare Sunumu ve Ekşi Sözlük sayfası dikkatimi çekti. Ekşi Sözlük’te, pratik açıklamalar bulunuyor. SlideShare’daki sunum bir derece daha detaylandırılmış, tamamını incelemedim, sonraya bıraktım; çünkü “önemli ama acil değil”.

Daha fazla vakit ayırıp, kendimi zaman yönetimi konusunda doyurmak ve pratikte de uygulamak için sabırsızlanıyorum. Ancak şimdi işe dönmem gerek. İçimdekileri aktarıp, bir derece rahatlamak istedim galiba. Öyle de oldu. Suçlu hissediyorum; geceler boyunca çabalamama ve kendimden fedakarlık yapmama rağmen böyle hissediyorum. Zamanı iyi kullanamadığım, verdiğim sözleri tutamadığım için… ama bundan iyi bir şey çıkartmak istiyorum.

Elimdeki işleri bitirdiğimde, yarım bırakmamak üzere Zaman Yönetimi “çalışacağım”.

İngilizce bir kaynağa da hızlıca göz atmıştım. (Anladığım kadarıyla) dikkatimi çeken şu sözlerle  bitireyim istedim:

“Memnun müşterilere sahip olmak yetmez/yetmemeli!
Onları, tutkulu fanatikleriniz haline getirmelisiniz!”