Yeni girişimcileri ve mevcut işletmeleri hedef alan telefon dolandırıcılığına sakın inanmayın!

Geçtiğimiz Haziran ayında (Haziran 2015) bir vatandaşa benzer bir mesaj gelmiş ve bunun bir dolandırıcılık olduğunu anladığında bu bir haber olarak yayınlanmış. İlgili haber burada.

Haberdeki vatandaş şunları söylemiş:

Çağrı attıktan kısa süre sonra bir bayan beni aradı. Bana Kalkınma Bakanlığı’ndan görevli olarak beni aradığını söyledi. Ben de ona ‘bir iş yeri açmayı planlıyorum nasıl destek alabilirim?’ dedim. Karşımdaki kişi anlatmaya başladı ‘biz şu an için 100 bin lira kredi açıyoruz size 50 bin lirasını almıyoruz. Diğer kalan kısmı ise 60 ay vadeyle 2 yılda geri alıyoruz. Ama Temmuz ayında KOSGEB’in kursu var, 8 günlük oraya gitmeniz gerekiyor. Hatta kursa katıldığınız her gün için size 30 lira para verecekler. Eğer siz yararlanmayı düşünüyorsanız sizin adresinizi alacağım. Sonrasında size evraklar göndereceğim. Yalnız o evraklar geldiğinde 490 lira para vermeniz gerekiyor size gelen kargocuya.’

Bana da az önce (Aralık 2015) KURUMSALHZM adlı bir gönderenden aşağıdaki mesaj geldi. Sakın itibar etmeyin!

YENI GIRISIMCILER VE MEVCUT ISLETMELER; 10 BIN TL’DEN 500 BIN TL’YE KADAR YARARLANABILECEGINIZ DEVLET DESTEKLERI ICIN CAGRI BIRAKIN,SIZI ARAYALIM. 08508401790

Anlaşılan o ki çağrı bırakılmasını istedikleri numarayı değiştirerek aynı dolandırıcılık yöntemini tekrar tekrar deniyorlar. Bu sayede ilgili numaranın sahtekarlık için kullanıldığı bilgisi internette yayılmadan önce avlayabildikleri kadar insan avlıyorlar.

Devlet desteği almak istiyorsanız herhangi bir aracı olmadan ilgili devlet kurumlarına kendiniz başvurun.

Ve size gelen herhangi bir şüpheli mesajın içeriğini de mutlaka internette araştırın. Benim bu yazıyı yazma amacım da insanlar benzer bir arayış içine girdiğinde doğru bilgiye daha çabuk ulaşmalarını sağlamak.

Keşke bu tür dolandırıcılıkları planlamak yerine, enerjilerini insanlara fayda sağlayarak para kazanabilecekleri işlere harcasalar.

Her ne kadar mümkün olduğuna pek inanmasam da, umarım kimsenin canı yanmamıştır.